Ertuğrul, 19 Ocak 2024’te Resmi Gazete’de yayınlanan 8119 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Bingöl,Bursa,Elazığ,Eskişehir,Kastamonu,Kocaeli,Konya,Kütahya,Manisa,Muğla,Sinop, Tokat ve Zonguldak illerinde bulunan bazı alanların orman sınırları dışına çıkartıldığını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yanıtlamaları istemiyle soru önergesi verdi.

Sağanak yağışlardan sonra kullandığınız suya dikkat Sağanak yağışlardan sonra kullandığınız suya dikkat

“Kararda, orman sınırları dışına çıkarılan alanların iki katından az olmamak üzere, devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazine’nin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan, Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) tarafından Orman Genel Müdürlüğü’ne orman tesis etmek üzere tahsisi yapılacağı belirtildi. Yürürlükteki Orman Kanunu’nun 16. 17. Ve 18. Maddelerine göre, ormanlık alanlar üzerinde her türlü yapıya izin verilecek şekilde ormanların, orman alanı dışına çıkarılabildiğini vurgulayan ERTUĞRUL, Orman Kanunu’nun ilgili maddeleri nedeniyle yok edilen ormanlar her yıl on binlerce hektarı buluyor. Orman alanları rant hedefiyle günübirlik projeler için yok edebileceğimiz rezervlerimiz değildir. Ormanlarımız, yeryüzündeki yaşam döngüsünün en büyük teminatlarından biri, ekolojik sürekliliğin yatağıdır. Zonguldak’ta da her yıl yaşanan sağanak yağış sebebiyle sık sık heyelan ve sel olaylarına rastlıyoruz. Cumhurbaşkanı kararıyla bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılması, doğal dengenin bozulmasına dair kaygılarımızın artmasının yanı sıra imar rantı şüphemizi de kuvvetlendirmektedir. Zira bugüne kadar orman vasfını yitiren ya da orman vasfı devam eden arazilerin ne kadarının imara açıldığına dair herhangi bir veri bulunmamaktır.” Dedi.

ERTUĞRUL, önergesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet YILMAZ’a şu soruları yöneltti:

1)     Zonguldak’ta bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılmasının gerekçeleri nelerdir?

2)     Söz konusu alanların doğal dengesini korumak adına herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?

3)     Orman alanı dışına çıkarılmayı bekleyen daha kaç alan vardır?

4)     Bu alanlar, hangi amaç doğrultusunda orman sınırları dışına çıkarılmıştır?

5)     Orman sınırları dışına çıkarılan alanlarla ilgili “imara açılacak” iddiaları gerçek midir?

6)     Son 5 yılda orman vasfını yitirmiş arazilerin ne kadarı imara açılmıştır? Bu alanların yıllara ve illere dağılımı nedir?

7)     Bu alanlara dahil olan arazilerin herhangi bir gerçek ya da tüzel kişiye satışı söz konusu mudur?

8)     Zonguldak’ta ormanlık alanların korunmasına ve orman sınırlarının genişletilmesine dair herhangi bir çalışma var mıdır?

Editör: Haber Merkezi