İkinci büyük gemi Zonguldak'ta İkinci büyük gemi Zonguldak'ta

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan 369 adet tesisin toplu açılış törenine katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tabiattaki bozulmaya dikkat çekerken, ‘Bundan 21 gün önce Ereğli'deki şiddetli fırtınada 12 denizcimiz kayboldu. Önceki gün Zonguldak’ta meydana gelen heyelanda yine canımız yandı. İçimizi acıtan bu örnekleri çoğaltmak mümkün” dedi.

Yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin ekonomiye kazandırılması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, başka ülkelere hak olanın Türkiye'ye lüks olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi; “Suyun sadece sınırsız değil aynı zamanda giderek azalan bir kaynak olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hızlı tüketim ve kirliliğin etkisiyle birlikte kullanılabilir temiz su kaynakları maalesef hızla azalıyor. Ayrıca iklim değişikliği, kuraklık, kentleşme ve sanayileşme sebebiyle su kaynakları üzerinde baskılar da günden güne artıyor. Tabii bir de buna her yıl artan nüfusu eklememiz lazım. Yarım asır önce 4 milyar civarında olan dünya nüfusu, bugün 8 milyarın üzerine çıktı. Türkiye'yle birlikte, tüm dünyada nüfus artarken yeryüzüne düşen yağış miktarında hiçbir değişiklik olmuyor. İklim değişikliğiyse en fazla suyumuzu, yani hayatımızı tehdit etmektedir. İklim krizi derinleştikçe su kaynakları kalite ve miktar yönünden olumsuz etkilenmektedir. İklim değişikliğine bağlı olarak tüm dünyada afetlerin sıklığı ve şiddeti de artmaktadır. Dikkat ederseniz son dönemde su baskınlarıyla, sellerle, fırtınalarla, orman yangınlarıyla, kuraklıklarla daha sık karşılaşmaya başladık. Özellikle Türkiye'nin içinde yer aldığı Akdeniz çanağındaki ülkeler, iklim değişikliğinin olumsuz yansımalarını daha fazla hissediyor. 2 sene Marmaris'te ciğerlerimizi yakan orman yangınında 9 bin hektardan fazla alan zarar gördü. Geçen yıl Kastamonu ve Giresun'da can kaybına yol açan çok büyük sel felaketlerine maruz kaldık. Bundan 21 gün önce Ereğli'deki şiddetli fırtınada 12 denizcimiz kayboldu. Önceki gün Zonguldak’ta meydana gelen heyelanda yine canımız yandı. İçimizi acıtan bu örnekleri çoğaltmak mümkün.”

Tabiattaki düzenin her geçen gün bozulmakta olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu bozulmanın temel sebebini de insanın doğayı hoyratça kullanması olduğunu belirtti. Erdoğan, “Daha fazla konfor arayışı, daha çok tüketim hırsı, kaynakları sınırsızca sömürme ihtirası çevremizde onulmaz yaralar açmıştır. Tüm insanlık olarak suyu, toprağı, havayı, yeşili, ormanı, bir emanet değil de mülkü gören anlayışın sebep olduğu zararın bedelini ödüyoruz. Şayet bu konuda erken tedbir almazsak önümüze çıkacak faturanın daha da kabaracağı anlaşılıyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi