Zonguldak Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı adayı Selim Alan, geçtiğimiz hafta açılışını yaptığı BKM Sinema Salonu yapım işini ‘Acil’ işler kapsamına aldırarak jet hızıyla ihale etti. İhaleyi Cumhur İttifakı pazarlıklarında bulunan MHP’li isimlerin kurduğu konsorsiyumun alması siyasi etik ahlak kurallarını sorgulattı.

Selim Alan tarafından İller Bankasından 15 Milyon kredi alarak yapılan ihalenin ardından Cumhur İttifakı kurulması “İttifak bahane, ihale şahane” yorumlarına neden oldu. Diğer taraftan BKM tadilatı ve Sinema Salonu için Kültür Bakanlığı’nın 40 Milyon ödeneğin kullanılmadığı ortaya çıktı.
 

40 Milyonu kullanmadı!

Zonguldak Belediye Kültür Merkezi’nin (BKM) bakım, onarım ve restorasyon işlerinin yapımı için bedelsiz olarak Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilmesi için 7 Ekim 2020 tarihinde Belediye Meclisinden yetki alan Belediye Başkanı Selim Alan’ın bu talebi Bakanlık tarafından karşılık bulmadı. Ancak Kültür Bakanlığı bahse konu BKM, Sinema ve Tiyatro Salonu’nun tamamının yapılması için 40 Milyon ödenek gönderdi. Belediye Başkanı Selim Alan, Bakanlık tarafından gönderilen ödeneği kullanmazken, BKM ve Sinema Salonu’nu yıllarca atıl vaziyette bekletti.

Resim 1

İttifak öncesi Belediyeyi 15 Milyon borçlandırarak ihaleye çıktı!

Kültür Bakanlığı’ndan gelen bütçe ile Zonguldak BKM’yi tadilata aldırmayan Selim Alan, 17 Kasım 2023 tarihinde Cumhur İttifakının Zonguldak Merkez İlçe’de sağlanması için görüşmelerin yapıldığı dönemde Belediye Meclisinden borçlanma yetkisi istedi.

Bakanlığın gönderdiği 40 Milyonu kullanmayan Belediye Başkanı Alan, Zonguldak Belediyesi’ni İller Bankasına 15 Milyon TL borçlandırdı.

Resim 2

Jet hızıyla ihale yapıldı!

Personel maaş ödemesi için her ay Ankara’dan yaklaşık 40 Milyonluk hibe arayışına geren Başkan Selim Alan’ın seçim öncesi afet olmuşçasına ‘Acil İşler’ kapsamına aldırdığı Zonguldak Belediye Sineması tadilat işini, 18 Aralık 2023 tarihinde adeta jet hızıyla ihale etti.

Resim 3

Muhammen Bedel tespitinde uçurum var!

Zonguldak Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün yaptığı ihalede muhammen bedel olarak 6,5 Milyon ila 26 Milyon aralığı arasındaki uçurum dikkat çekti. Sözleşmede ise muhammen bedel olarak 17 Milyon 623 lira olarak yer alması dikkat çekti.

Resim4

İhaleyi MHP’li konsorsiyum aldı!

İhaleye, MHP Kilimli Belediye Başkan Adayı Serdar Yaralı ile MHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Güldaş’ın konsorsiyumu teklif verdi. Firma, muhammen bedel üzerinden 191 Bin lira düşük bedelle 17 Milyon 623 Bin 498 lira teklif vererek ihaleyi aldı.   Böylece İller Bankasından kredi olarak alınan 15 Milyon liranın yanı sıra Belediye kasasından da 2,5 Milyon daha harcandı.

Resim5

İttifak bahane, ihale şahane!

Belediye Başkanı Selim Alan’ın Cumhur İttifakı pazarlığı yaptığı MHP’li isimlere ihale vermek amacıyla Kültür Bakanlığı’ndan gönderilen 40 Milyonluk ödeneği kullanmadığı, bunun yerine boğazına kadar borç batağına soktuğu Zonguldak Belediyesi’ni yeniden borçlandırarak MHP’lilerin desteğini aldığı iddia ediliyor.

Vali Hacıbektaşoğlu, koltuğu Ilgın Irmak İnce'ye devretti... Vali Hacıbektaşoğlu, koltuğu Ilgın Irmak İnce'ye devretti...

Bilindiği gibi AKP ve MHP arasındaki Cumhur İttifakı pazarlıklarında MHP İl Başkanı Mustafa Öztürk, teşkilat mensuplarına 1 İlçe, 4 Belde de MHP adaylarıyla seçime gidileceği sözü vermiş, ancak Merkez İlçede Selim Alan’ın ittifak adayı olarak açıklanmasının ardından verilen tüm sözler unutulmuş, aday hazırlığı yapmayan teşkilatlar zor duruma düşmüştü.

Editör: Haber Merkezi