Zonguldak yöresine özgü, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaretli ürünler arasında yer alan Devrek kireni, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğretim elemanlarının sağladığı danışmanlık desteğiyle, ulusal ve uluslararası otel ve restoranların mutfaklarına girmeye hazırlanıyor.

Gastronomi sektöründe tanınmış Ekol Food markasının Ekol Anatolia Projesi kapsamında yapılan bu iş birliği ile yöresel ürünün profesyonel mutfaklarda kullanılabilirliğinin artırılması hedefleniyor. Devrek’te 8 çiftçi kadının girişimleriyle ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı destekleriyle kurulan ve Devrek Güneşi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çalışanları, BEUN Aşçılık Programı akademisyenlerinin danışmanlığıyla ürettiği “Kızılcık Ekşisi”, kendine özgü aroması ve coğrafi işaret tescilli meyvesiyle gastronomi dünyasında önemli yer edinmesi öngörülüyor.

Bu stratejik iş birliği sayesinde, Devrek kiren ekşisinin satış ve pazarlama faaliyetleri, sektörün öncü firması Ekol Food tarafından üstlenilecek. Böylece yöresel ürünün gastronomi sektöründe daha geniş kitlelere tanıtılması ve tüketiminin artırılması hedefleniyor.

Kızılcık Ekşisi, kendine özgü aroması ve coğrafi işaret tescilli meyvesiyle gastronomi dünyasında önemli yer edineceği öngörülürken bu iş birliği hem Devrek ekonomisine ve yöresel ürünlerin tanıtımına katkı sağlayacak.

Pakize Özmekik, son yolculuğuna uğurlandı
Pakize Özmekik, son yolculuğuna uğurlandı
İçeriği Görüntüle

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, BEUN Aşçılık Programı akademisyenlerinin iş birliğiyle üretilen ürünün Üniversiteye ve sektöre sağlayacağı katkılar hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bilim üretim evi olarak 101 yıl önce kurulan Üniversitemiz, günümüzde sadece akademik bilgi üretmekle kalmayıp, aynı zamanda bölgesel kalkınmaya ve yerel değerlerin korunup geliştirilmesine büyük önem vermektedir. Üniversitemiz ve Devrek Güneşi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile imzalanan bu iş birliği, coğrafi işaretli ürünümüz olan Devrek kireninden üretilen Kızılcık Ekşisinin, gastronomi dünyasında hak ettiği yere ulaşması için atılmış çok önemli bir adımdır.

Üniversitemiz Aşçılık Programı öğretim elemanlarımızın sağladığı bilimsel danışmanlık ve sektör tecrübesiyle, bu eşsiz yöresel ürünümüz artık Türkiye’nin önde gelen lüks otel ve restoranlarında yerini almaya hazırlanıyor. Bu iş birliği sayesinde sadece ürünümüzün kalitesi ve markalaşması güçlenmekle kalmayacak, aynı zamanda Devrek ve çevresindeki ekonomik hareketlilik de canlanacaktır. Yöresel ürünlerimizin, coğrafi işaretli tescilleriyle birlikte gastronomi sektöründe hak ettiği yeri bulması, hem bölge ekonomisine hem de kültürel mirasımızın yaşatılmasına büyük katkı sağlar. Üniversite olarak bizler, değerli akademisyenlerimizin engin bilgi birikimi, deneyimleri ve alandaki uzmanlığıyla bu tür değerli projelere imza atmaya devam edeceğiz. Bu başarı, sektörel iş birliği ile akademik desteğin güzel bir örneği olmasının yanında, şehrimizin değerli girişimci kadınların, gençlerin ve kıymetli akademisyenlerimizin üretime ve kalkınmaya verdiği desteğin de göstergesidir. Bu tür projelerle üniversitemizi, bölgemizi ve ülkemizi daha da ileri taşıyacak çalışmaların artarak devam etmesini temenni ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle şehrimizin kalkınmasında ve Üniversitemizin önemli projelerle gündeme gelmesinde her daim desteklerini esirgemeyen başta Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına teşekkürlerimi sunuyorum. Bununla birlikte Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı yönetimine, projede yer alan değerli akademisyenlerimize ve tüm Devrek Güneşi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ailesine teşekkür ediyorum.”


Bu iş birliği, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin akademik ve sektörel iş birlikleriyle yerel kalkınmaya katkı sağlama misyonunun bir örneği olarak öne çıkıyor.