Zonguldak Amatör Tiyatrolar Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ferdi Kazancıoğlu, şehrin tiyatro sahnesindeki mevcut zorluklara dikkat çekerek, özellikle salon eksikliği ve maddi yüklerin amatör tiyatrocular üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu dile getirdi.


Kazancıoğlu, şunları kaydetti:

Meslek liseleri geleceğe yön veriyor
Meslek liseleri geleceğe yön veriyor
İçeriği Görüntüle


"Şehrimizde şu anda salon eksikliğimiz var. Salon sıkıntısı yaşıyoruz. Üniversitenin salonunu zaten alamıyoruz. Şu anda belediye sineması yeniden yapıldı, halkın ve sanatçıların hizmetine açıldı. Ama burada biz amatör tiyatrocular olarak sıkıntılarımız tabii ki de var. Bu sıkıntılar neler derseniz? Önce maddi, yani gerçekten ciddi bir para veriyoruz. Günlük 7 bin beş yüz TL gibi bir fiyat alınırken, amatör tiyatroculardan 5 bin TL para talep ediliyor. Şimdi burada şöyle bir sıkıntı yaşıyoruz. Bizler zaten güç bela oyunları oynayabiliyoruz. Hepimizin dernek kiraları, işte stopajları, bu gibi ödemeleri var.

Elektrik, su gibi, giderleri var. Ve gerçekten bu parayı vermekte zorlanıyoruz. Ona rağmen tüm amatör gruplar bir şekilde bu oyunları oynamaya çalışıyoruz.

'SALONU'NUN HAVALANDIRMA VE SOĞUTMAYA İHTİYACI VAR'

Belediye Sinema Salonu'nun fiziksel koşullarına da değinen Kazancıoğlu, salonun genel olarak güzel olduğunu ancak havalandırma ve soğutma sistemlerinde ciddi problemler yaşandığını aktardı.


Dernek Başkanı Kazancıoğlu, şunları söyledi:

"Zonguldak Belediyesi Sinema Salonu güzel bir salon. Bunu inkar edemem. Yetiyor mu? Bence yeterli mi? Bunu seyircinin takdirine bırakmak lazım. Ama biz oynamaktan Keyif alıyoruz. Yalnız oynarken şu birkaç şey dikkatimizi çekiyor. Mesela bir tanesi havalandırma dediğimiz sistem. Havalandırma ve soğutma problemi yaşıyoruz. Tabii ki bir klima problemi yaşıyoruz maalesef ki... Özellikle seyircilerle beraber çok sıcak havada oluyor. Tabii ki bir klima problemi yaşıyoruz. Maalesef ki bu tarz sıkıntılarımız var. Üst salonumuz, küçük salonumuz daha önceden koltukları kırıktı. Dizaynında sıkıntılar vardı. Çatısı akıyordu. Kulisleri rutubet içindeydi. Bildiğim kadarıyla BKM çalışanları, belediye çalışanları oranın tadilatına ufak ufak başladılar. İç dizaynını birazcık daha değiştirdiler. Bu yaza kadar da yapacaklar diye umuyorum. Çünkü öyle söylemişlerdi. En azından bunlar olumlu gelişmeler ama gerçekten bizim belediyeden talebimiz tiyatro salonu yapılması."

'ULUSLARARASI FESTİVALE KENDİ İMKANLARIMIZLA GİTTİK'

Dernek Başkanı Kazancıoğlu, 29. Bartın Uluslararası Tiyatro Festivali'ne katılımları sırasında yaşadıkları sıkıntıları da paylaştı.

Kazancıoğlu, "29. Bartın Uluslararası Tiyatro Festivali yapıldı. Zonguldak'tan davet alan tek ekip biziz. Zonguldak İl Özel İdaresi her yıl bize götürüyordu. Ahmet Karagüzel Bey'e çok teşekkür ederiz. İl Özel İdare olarak ricalarımızı kırmıyor. Bizi oraya İl Özel İdaremiz götürüyordu. Yalnız bu yıl maalesef araçları arızalı, hatta Ahmet Bey fotoğraflarını bile attı. Araçlarının motorları yapılıyor. İl Özel İdaresi olmayınca bizi hiçbir kurum gönderemedi. Kimseyi suçlamıyorum ama araç yok. Kurumlar diyorum yani siyasiler diyeyim daha doğrusu bir kente hizmet veriyor. Koskoca Zonguldak'ın 10 kişilik bir tiyatro ekibini Uluslararası tiyatro festivaline hem de Bartın'a yani 90 kilometrelik bir şehre götüremedi. O yüzden bizler kendi imkalarımızla, özel arabalarımızla uluslararası tiyatro festivaline gitmek zorunda kaldık," ifadelerini kullandı.