(Özel Haber)

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Maden işçisini sağlığını tehlikeye atan skandal formaldehit  kimyasal ihalesinin ardından ikinci skandal alım ortaya çıktı.

Yine aynı firma, yine kanserojen madde!

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun 2016 yılından bu yana OK Dış Ticaret Madencilik firmasından ihale yoluyla temin ettiği formaldehit içeren ‘Fenol Köpük’ ihalesinin ardından yine aynı firmadan benzer bir ürünü daha ihale yoluyla aldığı ortaya çıktı.

Meslek hastalığına neden olan, kan, kolon kanseri, akciğerlerde hasara., kısırlığa yol açtığı ve ciltte tahriş yaptığı uluslararası kurullarda ortaya konan kimyasal maddelerin kullanımı AB Komisyonu’nun 2014 yılında aldığı sınır değerler kriterine göre belirlenmesine rağmen TTK Satın Alma Daire Başkanlığı raporlarda kanserojen değerlerin üzerinde olan kimyasal alımını sürdürdü.

İhale şartnamesine AB normlarının sınır değerlerini koymayan ancak bir başka firmanın ihaleye iştirak etmesinin ardından yıllar sonra şartnameyi değiştiren kurum yetkililerinin Fenol Formaldehit Enjeksiyon (CORONAR isimli enjeksiyon ürünü) ihalesini de 2016 yılından 2020 yılına kadar OK Dış ticaret Madencilik firması aracılığıyla aldı.

Sendikacılar göbek kaşıyor…

Lambasına maden ocağında mesai yaptırırken, kendisi dışarda gezen ve iki kez iş akdi stop olması gerekirken TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu tarafından korunan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, maden işçisinin yer altında zehirlenmesine ses çıkarmaması tepkilere neden oluyor.

Kamuoyuna açıklama yapacak mı?

“Ağzıma haram lokma sürmem” diyen TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, kurum içinde adeta ihale imparatorluğu süren yetkililer hakkında soruşturma açması ve kamuoyunu bir açıklama yapması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim