Haber Selçuk KOÇAKLI

Milliyetçi Hareket Partisi Zonguldak 1. sıra Milletvekili adayı Hamdi Ayan, İl başkanı Metin Soydaş, Merkez ilçe Başkanı Niyazi Kıransoy, Milletvekili adayları Sebil Sümeyye Bıyıklı ve Taner Kayı ile birlikte gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi.

Yöremce de gerçekleştirilen kahvaltı sonrasında Milletvekili adayı Hamdi Ayan, Zonguldak ile ilgili yapacakları projeyi açıklarken, 24 Haziranda MHP olarak en az iki Milletvekili çıkarmak istediklerini eğer çıkarmazsak buna çok üzüleceğini ifade etti. 

Yapılan basın açıklamasının ardından Ayan, gazetecilerle Hatıra fotoğrafı çektirerek programı sonlandırdı. 

 

MHP

ZONGULDAK İSTİHDAM EYLEM PLANI

Zonguldak’ta 2018 Ocak ayı işsizlik oranı % 10.8, Şubat ayı % 10.6 dır. Bu durum 606.527 nüfuslu Zonguldak’ta 65504 civarında işsiz olduğunu göstermektedir.

Zonguldak’a yönelik istihdam önerilerimiz şehrin mevcut maden, sanayi, turizm ve tarım potansiyeli dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Zonguldak’ta kişi başına düşen geliri arttırmak ve Zonguldak’ı göç veren değil göç alan şehir yapmak için önerilerimiz:

Öneri 1: Sanayi

- Geri dönüşüm sektörünün oluşturulması ( hurda demir, ray, oto, gemi, vagon) (ROMAN VATANDAŞLARA ÖNCELİK VERİLEBİLİR)

- Termik santral ve Demir Çelik tesislerinde açığa çıkan külün ve cürufun inşaat sanayide kullanılması (ÇİMENTO FABRİKASI KURULABİLİR-SATILABİLİR)

- Bölge işletmelerinin Karadeniz ülkeleriyle ticari faaliyetlerini arttırmasını sağlamak –teşvik

- Termik Santrallerde ortaya çıkan atık ısınının bölgede konut ve kamu binalarının ısıtılmasında kullanılması (ERDEMİR VE ÇATALAĞZI TESİSLERİ)

- Lojistik Merkez (Filyos Vadisi)

- Adapazarı - Karasu, -Akçakoca - Ereğli -Bartın -Amasra limanları arasında demiryolu hattı tamamlanarak sanayinin gelişmesi sağlanır.

Kömürlerimizin değerlendirilmesi için şu önlemler alınmalıdır:

1) Enerji gereksiniminin karşılanmasında yenilebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmeli.

2) Kömürün, enerji kaynağı olduğu kadar bir hammadde kaynağı olduğu da benimsenmeli ve kömürden sıvı ve gaz yakıtlar ile kimyasal maddelerin üretimine yönelik üretimi sağlanmalıdır.

3) Taş kömürlerimiz demir-çelik endüstrisinin hammaddesi olarak düşünülmeli ve bu amaç için harcanmalıdır. Madencilik teknolojisi modernize edilerek maliyetler azaltılmalı(böylece işçi çıkarılmaması ve ocakların kapatılmaması sağlanır) Mevcut TTK = Çalışan sayısı: 8912 işçi olup sanayinin bölgede gelişmesiyle işçi ihtiyacı doğacaktır. Ayrıca Rödevans sahalarının tekrar üretime kazandırılması için kanun değişikliğinin yapılmasıyla üretim daha da artacaktır. Sonuç olarak Zonguldak’ta kömürün yan ürünlerine dayalı Kimya OSB kurularak istihdam sağlanmalı.

4) Kömüre alternatif silis kurumu, şiferton, mermer gibi doğal kaynakların üretimi arttırılmalı.

5) Kapanan maden ocakları endüstri turizmi açısından değerlendirilmeli. (Almanya’da buna benzer uygulamalar bulunmaktadır.)

6) Kuvars kurumuna bağlı cam sanayinin gelişimi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.(CAM FABRİKASI KURULABİLİR)

7) Demir Çelik Sanayinin olduğu Zonguldak’a Beyaz eşya ve otomotiv gibi bu sektöre bağlı kuruluşlar bölgeye çekilmelidir.

- Yöresel ürünlerin markalaştırılması ve ticarileştirilmesi için strateji geliştirilmesi ve uygulanması.

- Mobilya ve ahşap yat sektöründe ürün geliştirme ve katma değer yatırımların en önemli unsuru olan “Endüstriyel Tasarım”dır. Şehirde bu konuda faaliyet gösteren işletme bulunmamaktadır.

- Endüstriyel tasarım konusunda üniversite ile işbirliği ve Endüstri Mühendisliği bölümü açılmalı.

- Bölgede gemi ve yat tersaneleri yeniden aktifleştirileli ve geliştirilmeli. Uluslar arası sanayi işbirliğiyle Pazar payı arttırılmalı)

- İlgili bakanlıklar aracılığıyla bölge ticaret ve sanayi odaları iş birliğiyle sektörel ihracat destek ofisi kurulması.

   Maden             Miktar                            Kullanıldığı Sektör

Kuvars Kumu

1.852.190.630

Cam Sanayi

Kuvarsit

900.000.000

Demirçelik Sanayide kullanılıyor

Taşkömürü

906.506.340

Enerji, Demirçelik vs.

Şiferton

69.309.245

Ateşe dayalı malzame üretiminde, kömür, soba, ağır sanayi fırınları vs.

Fosfat

47.006.000

Gübre sanayi ve kimya Sanayi

Boksit

9.336.250

Alüminyum, çimento, tuğla, sıva ve kimya endüstrsinde

Manganez

47.700

Çelik sanayi

Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere Zonguldak’ın maden açısından zengin bir bölge olduğu görülmekte olup bu madenlere yönelikte sanayinin kurulması istihdam sorununu çözecektir.

- Zonguldak cüruf ve uçucu kül gibi ürünler açısından önemli potansiyele sahip bu nedenle bunların kullanıldığı çimento tesisleri arttırılarak ihracatı yapılmalı

- Santrallerden elde edilen baca gazı kükürtü, kül ve sentetik alçı taşı oluşacağından alçı sanayi kurulabilir.

- Kömürün yan ürünlerinden oluşacak sanayi kuruluşları yoluyla istihdam sağlanacaktır. Kömür bazlı ürünler kozmetikten kimya sanayine birçok sektörün hammaddesidir. (Çimento vs. Boya, seramik, gübre, naftalin)

Petrol ve doğalgaz açısından şanssız bir ülke olan Türkiye’nin en büyük şansı kömür rezervlerine sahip olmasıdır. Ülkemizde gelişme çabası içerisinde olan kimya endüstrisi, enerji ve kimyasal hammadde gereksinimi yönünden petrole bağımlıdır. Bu bağımlılığın bedeli ağırdır. Türkiye endüstrisini sağlıklı kalkındırma için petrole bağımlılığı azaltmalıdır. Bunun için 70’in üzerinde yan ürün üretilebilen KÖMÜR den faydalanılmalıdır. Bugün enerji ve hammadde gereksiniminin büyük bir kısmı petrolden sağlanmaktadır. Petrolün yerini alabilecek en önemli kaynak dünyada olduğu gibi ülkemizde de kömür olacaktır. Ülkemizde kömürden kimyasal hammadde kaynağı olarak yararlanmak çok sınırlıdır. Kömür sadece amonyak üretiminde doğrudan, kok veya hava gazı üretim tesislerinde ise dolaylı olarak devreye girebilmiştir.

Dünyada kömürün sadece yakıt olarak yararlanmanın savurganlık görüldüğü bilincine varılmıştır. Ülkemizde kömüre, enerji açığının kapatılmasında kurtarıcı olarak bakılmakta, ancak bugünkü teknoloji her cins kömür veya katı yakıtın kimyasal maddelere dönüştürülmesi olası iken bir kimyasal hammadde kaynağı olarak değerlendirilmektedir.

Yukarıda belirttiğimiz sanayi yatırımları yapıldığında başta TTK’ya TTK’ya norm kadro açığı kadar işçi alınmasının sağlanması, ilk aşamada 3 bin kişi, 2, 3,4 ve beşinci yıllarda 1250’şer kişi sağlanacağı gibi ayrıca kurulacak diğer fabrikalarda çalışacak binlerce kişiye istihdam sağlanacaktır.

Bu yatırımları yapmak için kullanılabilecek kaynak Zonguldak ili için ayrılan işbaşı Eğitim Programı bütçesi istihdam için kullanılabilir. Yıllık 20 Milyon TL’lik bütçesi olan para.

- Ayrıca işverenler ile ortak işe alım garantili meslek edindirme kursları da yine aynı kaynaktan sağlanabilir.

 

Editör: TE Bilisim