Murat Erdin Taştekin, İYİ Parti’ye açtığı davada, ‘Siyasi Partiler Kanunu 19,121, İYİ Parti Tüzüğü’nün 26 ve Türk Medeni Kanunu 75. maddeleri uyarınca, İYİ Parti Zonguldak İl Kongresi’ni olağanüstü toplantıya çağırmak için gerekli işlemleri yapmak üzere üç üyeden oluşan kayyım heyeti atanmasına karar verilmesi’ talebinde bulundu.

Dava dilekçesinde, demokrasinin vazgeçilmez unsurları arasında yer alan siyasi partilerin demokratik faaliyetlerini sürdürürken bir takım kurallara bağlı olmaları gerektiğinin altını çizen Taştekin; “Siyasi Partiler Kanunu, partilerin merkez karar ve yönetim kurullarına, il ve ilçe teşkilatlarına “GEÇİCİ YÖNETİM KURULU” atama yetkisi tanımıştır. Atama ile oluşturulmuş parti organlarının temel ve yegâne görevi; parti kongrelerini belirtilen süreler içinde gerçekleştirerek parti organlarının yeniden seçimle iş başına gelmesini sağlamaktan ibarettir. Zira siyasi partilerde esas olan, parti organlarının seçimle iş başına gelmesidir” dedi.

İlk olarak 9 Eylül 2018 tarihinde atanan davalı İYİ Parti Zonguldak İl Başkanlığı’nın ‘’geçici yönetim’’ olduğuna dikkat çeken Taştekin, dava dilekçesinde şu bilgilere yer verdi;

“Atama tarihinden itibaren, Siyasi Partiler Kanunu’nun 19 ve  İYİ Parti Tüzüğü’nün 26. maddesinde öngörülmüş olan 45 günlük yasal süre geçmiştir. Bu süre zarfında il kongresinin toplanması için hiçbir işlem tesis etmemiş olan davalı İYİ Parti Zonguldak (Geçici) İl Başkanlığı münfesih hale gelmiştir.

Belirtilen hükümler emredici nitelikte olup parti yönetimlerinin takdiri ile değiştirilebilecek veya esnetilebilecek nitelikte değildir. Bu itibarla Siyasi Partiler Kanunu m.19,121 , Parti Tüzüğü’nün 26. Ve Medeni Kanun m. 75/2 uyarınca İYİ Parti Zonguldak İl Kongresinin olağanüstü toplanması için gerekli işlemleri yapmak üzere üç üyeden oluşan kayyım heyeti görevlendirilmesi için işbu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.”

Taştekin mahkemeden, İYİ Parti Zonguldak  İl Kongresi’ni olağanüstü toplantıya çağırmak için gerekli işlemleri yapmak üzere; Serhat YILDIRIM, Ahmet KÖKTÜRK ve Mehmet Batu Müftüoğlu‘nun kayyım olarak atanmasını talep etti.

Haber: Seyfi BOYRAZ

Editör: TE Bilisim