Röportaj...



BEKARD Otobüs İşletmeleri Sahibi Adem GÜNAYDIN'dan bomba açıklamalar...



Zonguldak Belediyesi Meclisi'nin Zonguldak-Tıp Fakültesi Yolcu hattı açılması kararının ardından tartışmalar sürüyor.



 Zonguldak Belediye Meclisi’nde tartışmalara neden olan Zonguldak-TIP Fakültesi (Kozlu) yolcu hattı açılması kararı kamuoyunda peşkeş spekülasyonlarını da beraberinde getirdi. Bir çok Belediye Meclis Üyesi alınan kararın mevcut halk otobüsleri işletmecisinin talebi doğrultusunda alınmasından rahatsız.



Zonguldak Özel Halk Otobüsleri İşletmecisi Akın Kavi ile daha önce ihaleye katılan, her ihalede elenen ve "İhaleye fesat karıştırıldığı" iddiasında bulunan Kozlu Özel Halk Otobüsleri işletmecisi BEKARD Otobüs İşletmecileri Sahibi Adem Günaydın, TEMPO'ya konuştu.



Zonguldak Belediyesi'nin yolcu taşıma ihalelerinde kirli ilişkilerin yaşandığını belirten Adem Günaydın, Zonguldak-Tıp Fakültesi yolcu hattı açılması kararının da Akın Kavi'nin isteği doğrultusunda meclise getirildiğini söyledi.



Akın Kavi'nin kurduğu şirketlerin incelenmesi gerektiğini belirten Adem Günaydın, "Şirket kuruyor, ihaleyi alıyor, borçlanıyor, Zonguldak Belediyesine müracaat ediyor, kurduğu yeni borçsuz şirkete ihalenin devrini sağlıyor... Kurduğu iki-üç firma ile yolcu taşıma ihalesini yapıyor. Yapılan ihalenin devri olur mu? SSK'ya, Vergi Dairesi'ne ödeme yapıyor mu? Devletin eski şirketlerden alacağı nedir? Şu an kaç kişi çalıştırıyor? Kaç kişinin Sigortasını ödüyor? Bunların devlet tarafından araştırılmasını istiyorum" dedi.



Alev Uzunbaş: BEKARD olarak Kozlu Belediye Halk Otobüsleri ihalesini aldınız. Ancak, Zonguldak Belediye Meclisi Zonguldak-Tıp Fakültesi yolcu hattı açılması meclis kararını aldı. Bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?



Adem Günaydın: Bu kararı tamamen keyfi buluyorum. Zonguldak Belediyesi Özel Halk Otobüsleri yolcu taşımacılığı yapan Akın Kavi'nin sahibi olduğu firmanın isteği doğrultusunda bu kararı aldı.



Burada kirli ilişkiler var. Bu kirli ilişkileri de tüm Zonguldak kamuoyu biliyor. Kirli ilişkiler niye diyorum? Akın Kavi, basında, canlı yayınlarda Belediye Başkanı Muharrem Akdemir hakkında  konuştu. "Başkan Belgelerinde bende olduğunu biliyor. Siyaset yapan insanlar ticari düşünmemeli, cebini düşünmemeli, para rüşvet yememeli. 4 lastiğe satılık olacak meclis üyeleri var. Onlar kendilerini biliyorlar" demişti.



Akın Kavi, Belediye Başkanı ve bazı Meclis üyelerini suçlamıştı. Elimde belgeler var diyor. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'de "Çık o belgeleri açıkla" diyemedi. Diyemediği gibi bu suçlamaları yapan Akın Kavi'ye her şeye rağmen Zonguldak Halk Otobüsleri yolcu taşımacılığı ihalesini veriyor! Acaba Akın Kavi'nin elinde Başkanı karşı kullandığı çok büyük bir koz mu var?



Şimdi sormak lazım, acaba Akın Kavi'nin de bu tür ilişkileri var mı? Meclis Üyeleri ile birlikte otel lobilerinde çekilmiş fotoğrafları var. Zonguldak-Tıp Fakültesi yolcu hattının açılması meclis tarafından kabul edildikten sonra bu fotoğraflar medyaya düştü. Bu fotoğraflar ne anlama geliyor?



 



Alev Uzunbaş: Zonguldak belediyesi'nin yaptığı Halk Otobüsü Yolcu Taşımacılığı ihalesinde "Adrese teslim ihale yapıldığını" söylemiştiniz. hala bu sözünüzün arkasında mısınız?



 



Adem Günaydın: 2009 Yılında Kozlu Belediyesi Yolcu Taşıma ihalesi yaptı. Bu ihaleye girerek Zonguldak dahil olmak üzere, durakları da şartnamede belirtilerek İl Trafik Komisyonundan onay alınarak ihaleyi aldım.



İhaleyi aldıktan sonra Akın Kavi, Zonguldak Belediyesi ile olan ilişkilerini kullanarak 67 Burada AVM'ye hat açtırma kararını Zonguldak Belediye Meclisinden aldırdı.



Ardından ihale yaptılar. İhaleye dosyamızla birlikte yetkili bir arkadaşımızı gönderdik. Yetkili çalışanımız sadece ihalede rakamları yazacaktı. İhale komisyon odasında otururken, Başkan Muharrem Akdemir, "Senin yetkin var mı?" diye sordu. O da "Yetki belgem var, rakamları yazmaya geldim" dedi. Ve yetkili arkadaşımızı salondan dışarı çıkardılar.



 



Olaydan haberim olur olmaz 10 dakika içerisinde Belediyeye gittim. Belediye Başkanı Akdemir, bana dışarıda 10 dakika beklememi söyledi. Ben beklerken ihaleyi yaptılar. Öğrendim ki bizim dosyamızı açmadan sırf bu nedenle bizi ihaleden elemişler. İhale kanununda bizi bu şekilde asla eleyemezler. Gerekli yerlere itirazımızı yaptık. Fakat 2 yıllığına Akın Kavi ihaleyi aldı.



 



Yeni ihale öncesi Zonguldak Belediyesi'ne iki defa AVM hattı için peşin yıllık olarak 600 bin TL teklif verdik.. Zonguldak Belediye'si bu teklifin ardından 19 hattı 504 bin TL muhammen bedel ile ihaleye açtı!



Bu ihaleye iki şirketimle birlikte katıldığım için Akın Kavi komisyona müdahale ederek İhaleye 10 dakika kala ihalenin "Görülen lüzum üzerine ertelendiğini" öğrendik. ihaleyi bu şekilde iptal ettirdi. Zonguldak Belediyesi, kendini KİK (Kamu İlahe Kurumu) yerine koyarak bize 1 yıl tüm ihalelere girme yasağı verdiler. KİK'e müracaat ettik. Ve KİK, Belediyenin almış olduğu kararı yanlış bularak bize verilen ihaleye girme yasağını iptal etti. İhale ertelendi.



 



Bu kez de  ihale öncesi yine Zonguldak Belediyesi'ne sadece Esas 67 Burada AVM hattına yıllık peşin ödenmek kaydıyla 750 bin lira teklif verebileceğimizi yazdık. Bizim yazışmamızı ister teklif kabul etsinler, isterlerse öneri. Nihayetinde biz bu hatta muhammen bedel teşkil edebilecek bir rakam ortaya koyduk. Ancak Zonguldak Belediye'si bu teklifi/önerimizi Meclise taşımayı gerek görmedi. Ama teklifimizin hemen ardından 19 hatta 693 bin 693 TL’den muhammen bedel ile ihaleye çıkarttılar.



Bu kez 'Asıl vekaletname' olmasına rağmen 'aslının aslıdır' diye noterden evrak eksikliği   nedeniyle bizi elediler!...



Son ihalede Akın Kavi ile birlikte 4 firma olarak ihaleye katıldık. BEKARD yani bizim firmamız ile Akın Kavi'ye ait olduğu kamuoyu tarafından bilinen 3 firma ile ihale yapıldı! Bu şirketlerde yetkisi olmamasına rağmen gerek basında, gerekse kurumlarda Akın Kavi konuşuyor. Bunu kendisi de söylüyor zaten.



Benim bu ihaleye attığım teklif Akın Kavi'nin attığı teklifin üç katı idi. Akın Kavi 19 hat'a aylık 19 bin 500 TL teklif verdi. BEKARD olarak biz aylık 55 bin lira teklif vermiştik. Sadece AVM hattına aylık 25 bin lira teklif vermiştik. Üstelik bir yıllığını da peşin olarak ödeme teklifinde bulunduk.



  



Kavi İstedi, Meclis Verdi!...



  Zonguldak Belediyesi yıllık ortalama 425 bin lira zarar etti. İhale üç yıllık yapıldı. Yani toplam 1 Milyon 275 Bin lira Zonguldak Belediyesi'nin kaybı olmuştur.



Alev Uzunbaş: Zonguldak Belediyesi yolcu taşıma ihalesinden ne kadar zarar etmiş oldu?



Adem Günaydın: Zonguldak Belediyesi yıllık ortalama 425 bin lira zarar etti. İhale üç yıllık yapıldı. Yani toplam 1 Milyon 275 Bin lira Zonguldak Belediyesi'nin kaybı olmuştur.



Bu rakamları Zonguldak'ın Mülki amirlerine ve kamuoyunun taktirine bırakıyorum. Bu kadar karmaşık ve kirli ilişkilerin üzerine şimdi de Zonguldak-Tıp Fakültesi hattının açılmasını Meclisten geçirdiler.



Bu karmaşık ve kirli ilişkiler öyle bir boyut kazandı ki; İhale şartnamesinde AVM'ye kaç araç konulacağı belirlenmedi. 18 Hat'ta 22 araba var. Ama AVM'ye kaç araba çalıştırılacağına dair bilerek şartnameye hiç bir ibare konulmadı. Ve şu anda oraya en az 6 araç çalışıyor. Ama zarar ediyorum deyip de iptal ettiği Çaydamar-Kokaksu, 88 Evler, Dilaver servislerini aksatıyor. Bu hatlara günde kaç sefer yapması gerekiyor, Akın Kavi kaç sefer yapıyor? Bunlar incelendiğinde, araştırıldığında görülecektir.



 



Alev Uzunbaş: Zonguldak-Tıp Fakültesi yolcu hattının açılmasını da Akın Kavi'nin mi istediğini düşünüyorsunuz?



Adem Günaydın:  Aynen öyle. Yoğun bir çalışma yaparak, bazı meclis üyeleri ve bazı Zonguldak Belediyesi yetkilileri ile birlikte dirsek dirseğe çalışarak bu kararı aldırdı.  Burada kamu yararı değil, birilerinin yararı düşünülüyor. Kamuoyunu alet ediyorlar.



 



Kargaşa ve kaos başlayacak...



D4 Belgesi statüsü getirilirse, bir otobüsün kalkması yaklaşık bir saati geçer. Yolcular bir hafta önceden mi randevu alacaklar? Yolculara kolaylık değil, zorluk çıkacak.



Alev Uzunbaş: Zonguldak Belediyesi de yaparsa aynı hat üzerine iki ihale yapılmış olacak. Burada bir karışıklığa neden olmayacak mı?



Adem Günaydın:  Şu anda Zonguldak-Tıp Fakültesi yolcu hattı açılmasını Meclis onayladı. Fakat, bu karar İl Trafik Komisyonu'na gidecek. Eğer Trafik Komisyonu onaylarsa hat açılacak. Ve D4 Belgesi dediğimiz bir belge devreye girecek. İşte burada karışıklık, kargaşa ve kaos başlayacak. D4 Belgesi; Şehirlerarası yolcu taşımacılığı statüsü demek. Yani ayakta yolcu almayacaksınız, her binen yolcunun adı, soyadı, TC'si alınıp bilet kesecek, koltuk numarası vereceksiniz.



 



Alev Uzunbaş: Tıp Fakültesine giden hasta ve yakınları oturarak gidecekler ama bu işlemler uzun sürecek anlamına geliyor... Bu sistemin yürümesi mümkün mü?



Adem Günaydın: Velev ki, böyle bir statü getirilirse, bir otobüsün kalkması yaklaşık bir saati geçer. Yolcular bir hafta önceden mi randevu alacaklar? Yolculara kolaylık değil, zorluk çıkacak.



 



Alev Uzunbaş: Mevcut sistemde de ayakta yolcu alındığına dair şikayetler var.



Adem Günaydın: Böyle bir sorun yok. Akın Kavi bu hattı istediği için bazı Meclis Üyeleri ile birlikte bu işin alt yapısını oluşturdular. Hiç bir sıkıntı yok. Zaten böyle bir sıkıntı olsa halk gereken tepkiyi gösterir. Biz, özellikle sabah ve akşam saatlerinde araçlarımızı Tıp Fakültesi hattına her 3 dakika da bir kaldırıyoruz. Bizim araçlarımızda şehir trafiğinin içerisinden geçiyor. Hak verirsiniz ki, şehir trafiği o saatlerde kilitleniyor. Şehrin trafiği halk otobüslerini de olumsuz etkiliyor. Akın Kavi, ev ev dolaşarak vatandaşlardan hat açılması için imza topladı. Halkın şikayeti varsa bildirir. Kavi neden özel bir çalışma yaptırıyor?



 



Kavi, devletle dalga geçiyor...



Ama suç onda değil!



 Geriye doğru baktığınız zaman Akın Kavi'nin kurduğu şirketler incelendiğinde SSK, Vergi Dairesi ve Zonguldak Belediyesi'ne ödenmesi gereken hat kirasının ödenmediği görülecektir.



 



Alev Uzunbaş: Peki, Akın Kavi bu hattı neden istiyor?



Adem Günaydın: Zonguldak Belediyesine hat açtırarak Akın Kavi'nin SSK ve Vergi Dairesi'ne Milyon TL'nin üzerindeki borçlarını ödettirmek için yardımcı olmaya mı çalışıyor? Bilmiyorum. Ama bugüne kadar yaşadığımız süreç Akın Kavi ile bazı Belediye Yetkililerinin ve bazı Meclis Üyelerinin ilişkilerinin tüm risklere rağmen yapılan ihaleye yansıdığını görüyoruz.



Geriye doğru baktığınız zaman Akın Kavi'nin kurduğu şirketler incelendiğinde SSK, Vergi Dairesi ve Zonguldak Belediyesi'ne ödenmesi gereken hat kirasının ödenmediği görülecektir.



Zaten bunu Akın Kavi'de inkar etmiyor. Basında, televizyonlarda "Kira ödemem yollar bozuk" diyen kendisidir. Aslında bu bir itiraftır. Akın Kavi devletle dalga geçiyor. Ama suç onda değil. Şirket kuruyor, ihaleyi alıyor, borçlanıyor, Zonguldak Belediyesine müracaat ediyor, kurduğu yeni borçsuz şirkete ihalenin devrini sağlıyor... Kurduğu iki-üç firma ile yolcu taşıma ihalesini yapıyor. Yapılan ihalenin devri olur mu? SSK'ya, Vergi Dairesi'ne ödeme yapıyor mu? Devletin eski şirketlerden alacağı nedir? Şu an kaç kişi çalıştırıyor? Kaç kişinin Sigortasını ödüyor? Bunların devlet tarafından araştırılmasını istiyorum.



 



Alev Uzunbaş: Sizce Zonguldak Belediyesi Akın Kavi'ye neden bu kadar tolerans tanıyor?



Adem Günaydın: Bunu Zonguldak Belediye Başkanı Sayın Muharrem Akdemir'e sormak lazım. Dışarıda konuşurken, Zonguldak halkının bu işletmeciden memnun olmadığını biliyor. İstediği zaman servisleri hatlardan kaldırıyor yada azaltıyor. Şu anda bu bile incelendiğinde açık bir şekilde görülebilir. Peki neden incelenmiyor, neden şartnamede yer alan sözleşmeye aykırı davrandığı halde sözleşmesi fesih edilmiyor?



 



Bakanlığa şikayet ettim!



 Zonguldak Belediyesi ihaleyi yapsa bile Akın Kavi bu ihaleyi mahkemeye verebilir ve ihaleyi iptal ettirebilir.



Alev Uzunbaş: Mevcut şartnamede "ihaleye konu hatlar dışında yeni bir hat tesis edilmesi halinde veya mevcut hatlardaki otobüs sayılarında arttırma-eksiltme yapılması gerektiği durumlarda da meclis kararı alınması gerekmektedir. Bu durumda sözleşme tadil edilerek aylık kira bedeli yeniden hesaplanır" ibaresi olmasına rağmen yeni açılacak hattın ihaleye çıkarılacağı söyleniyor. Bu madde ile ihaleye çıkarılsa bile mevcut işletmeci ihaleyi iptal ettirebilir mi?



Adem Günaydın: Bu söylediğiniz madde gösteriyor ki, zaten daha önce bunların altyapısı hazırlanmış. Çünkü, şartnamedeki bu maddeye göre Zonguldak Belediyesi ihaleyi yapsa bile Akın Kavi bu ihaleyi mahkemeye verebilir ve ihaleyi iptal ettirebilir. Yani bu şu anlama geliyor; Sadece kamuoyunun ve bu işi sırf Akın Kavi istediği için gündeme getirilmesine karşı çıkan bazı Meclis Üyelerinin tepkisini azaltmak adına ihale yapılabilir.



 



Son Sözlerinizi alabilir miyiz?



Ben inanıyorum ki, sırf Akın Kavi istiyor diye Zonguldak Belediye Meclisi'nin aldığı bu karar İl Trafik Komisyonu tarafından kabul edilmeyecektir. Çünkü D4 belgesi zorunluluğu nedeniyle Tıp Fakültesi'ne gitmek isteyen hasta ve hasta yakınları mağdur olacak. Müthiş bir kaos oluşacak. Böyle bir kaosun altından Zonguldak nasıl kalkacak merak ediyorum.



Diğer taraftan yaşanan tüm bu süreçle ilgili Cumhurbaşkanlığı'na, Başbakanlı'ğa ve İç İşleri Bakanlığı'na gerekli şikayetlerimi yaptım. Müfettiş geldiği zaman geçmişe dönük ihale dosyaları da araştırılacaktır.  Bakalım o zaman Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir araştırıldığında ne yapacak?  Adaletin er yada geç tecelli edeceğine inanıyorum.



 belge-1



belge-2



belge-3
Editör: TE Bilisim