İYİ Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun, Zonguldak, Düzce, Adapazarı ve Kocaeli olmak üzere yüz binlerce fındık tarımı ile geçinen çiftçilerin hükümetin yanlış fındık politikası yüzünden ürünlerini zorunlu olarak zararına 9-10 lira gibi ucuz fiyattan Ağustos sonu Eylül ayı başında tüccarlara teslim etmek zorunda kaldığını ifade etti. 

Erkmen, yaptığı açıklamada, “ Ülkemizin en önemli stratejik ürünlerinden olan, aynı zamanda dünyada %65-%70 paya sahip olduğumuz fındık üretimi ve pazarlaması ile ilgili yaşanan sorunlar üreticileri mağdur etmiştir. Ülkemizde başta Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun, Zonguldak, Düzce, Adapazarı ve Kocaeli olmak üzere yüz binlerce fındık tarımı ile geçinen çiftçilerimiz hükümetin yanlış fındık politikası yüzünden ürünlerini zorunlu olarak zararına 9-10 lira gibi ucuz fiyattan Ağustos sonu Eylül ayı başında tüccarlara teslim etmek zorunda bırakılmıştır.

Hükümet yetkililerinin fındık taban fiyatı belirlemeyip, Toprak Mahsulleri Ofisine alım yönünde piyasaya girmemesi bunun nedeni olmuştur. Borç batağındaki üretici mecburen fındığını tüccara düşük fiyattan vermek zorunda bırakılmıştır. Fındık hasatı ve pazara hazır hale getirilmesi Ağustos ayında tamamlanıp genelde Eylül ayı başında satışa hazır hale getirilmiş olmasına rağmen 2 ay geciktirilerek 14 TL fiyat belirlenip TMO’nun alım yapmasına karar verilmiş; fakat bu durum fındığını elden çıkarmış olan üreticiye yansımamış. Depolarında fındığı düşük fiyattan alıp depolayıp bekleten tüccara yansımıştır. İlimiz Merkez, Ereğli ve başta Alaplı olmak üzere fındık üreticilerimiz mağdur edilmiştir. Fiyat politikasının bu şekilde geciktirilmesini anlamak mümkün değildir. Piyasaya alıcı olarak TMO gireceği ilan edilse ve fiyat 14 TL olarak 2 ay önce belirlense üreticinin mağduriyeti önlenmiş olacaktı. Bu uygulama ile kime hizmet edildiği ortadadır. Özellikle Zonguldak’ ta ki fındık üreticilerimizin bu durumu dikkate alacakları ve sorumlularını unutmayacakları bir gerçektir”dedi

Editör: TE Bilisim