TTK'da da binlerce metreküp standrt dışı formaldehit fenol köpük kullanımına duyarsız kalan GMİS genel başkanı lüks içinde işçinin hakkını korumazken, Soma'da kendi parası ile sendikacılık yapan BMİS Başkanı Tahir Çetin, özel şirketlere karşı maden işçilerinin hak arayışını sürdürüyor.

% 0,1 oranından fazla formaldehit içeren Fenol Köpük enjeksiyonu sırasında özel bir maden şirketinde zehirlenen 10 işçinin ardından sadece 900 üyesi olduğu için yetkili olmayan Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Başkanı Tahir Çetin çarpıcı açıklamalarda bulunurken, maden işçisinin göz göre göre zehirlendiğini söyledi.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Zonguldak’ta yetkili Sendika olmasına rağmen TTK’da yaşanan ve maden işçisini zehire maruz bırakan alımlara sesini çıkaramazken, Soma’da yetkisiz olmasına rağmen sendikacılık yapan Tahir Çetin Soma’daki madenciler için ciddi bir mücadele veriyor.

Şehirde lüks araçlarla tur atan, tüm harcamalarını GMİS’e fatura eden Hakan Yeşil ve 11 yıldır TTK’da çalışırken hiç hasta olmayan, profesyonel sendikacı olduktan sonra her yıl yasal hakkı kadar hasta olan Genel başkan Yardımcısı İsa Mutlu sendikanın tüm imkanlarını kullanmalarına rağmen işçinin hakkını savunmaktan aciz kalırken, Soma’da işçi aidatına gözünü dikmeyen, kendi aracına binen BMİS Başkanı Tahir Çetin zehirlenen işçilerin haklarını arıyor.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Başkanı Tahir Çetin, yetkili sendika olmadıkları için mücadelelerini zor koşullarda verdiklerini ifade ederken göz görü göre maden işçilerinin zehirlendiğini öne sürdü.

Tempo Gazetesi’ne açıklama yapan Çetin, “Yer altında ayaklarda yangın çıkma ihtimali hep var. Ancak, köpük dediğimiz kimyasal maddelerle yangına müdahale ettiler, o kokudan işçilerimiz zehirlendi. Kimyasal maddeyi kullandıkları anda etkilenerek zehirlendiler. Arkadaşlarımız zehirlendikten sonra bu konuyu Çalışma Bakanlığımıza yazarak bildirdik. İki müfettiş geldi, denetimler yapıldı. Mide bulantısı, baş dönmesi şikayeti oldu. Arkadaşlarımızın şirketin isteği üzerine Devlet Hastanelerine değil, özel hastaneye getirildi” dedi.

Yasalara göre kimyasala maruz kalan işçilerin işveren tarafından eğitilerek, belli aralıklarla sağlık taraması yaptırması bu raporları 30 yıl saklamak zorunda olmasına rağmen hiçbir firmanın yasal sorumluluklarını yerine getirmediğini belirterek, “Kimyasal köpük kullanımında maden işçisi arkadaşlarımızın eğitilmesi gerekiyor 10 arkadaşımız bu kimyasal köpükten zehirlendiler. Firmaya bu kimyasal kullanımında gaz, koku ölçümlerinin yapılmasını, işçilerin kıyafeti, eldiveni ve teçhizatının iyi olması için öneri de bulunduk. Ama maalesef bunlar uygulanmıyor. Zaten madenciliğin doğasında olan koah ve akciğer kanseri gibi meslek hastalıklarımız var. Bu hastalıklar birden bire oluşmuyor. Özellikle bu kimyasala maruz bırakılarak maden işçisinin meslek hastalığına yakalanması hızlandırılıyor. Ve hiçbir firma bu sorumluluğu almıyor. Sorumluluğu maden işçisine yıkıyor. 4-5 yıl sonra meslek hastalığına yakalanan bir çok arkadaşımız var. Şirketler yer üstüne çıkarıyor, burada düşük ücretle çalışmaya mahkum ediliyoruz. Bu sorunlarımızın giderilmesini istiyoruz, sesimizi duyurmak istiyoruz” diyerek tepki gösterdi.

4-5 yıl içinde meslek hastalığına yakalanıyorlar

SOMA’da özel bir firmada 2,5 yıldır çalışan maden işçisi ise “Bize köpük kullanımı koşunda kesinlikle eğitim verilmiyor. Kullanılan ekipmanlarda yetersiz. Özellikle kullanılan bu kimyasalla ilgili kıyafetlerimiz çok zayıf ve cılız kalıyor. Sıradan bir elbise veriliyor ve bu madde işçinin vücuduna yayılabiliyor, zarar veriyor. Kimyasalla ilgili özel bir eldiven verilmesi lazım ama normal bir eldiven veriliyor. Gözlükler yetersiz. İnsanları koruyacak bir gözlük değil. İşçi arkadaşlarımız doğal olarak direk bu kanser yapan kimyasala maruz kalıyor. Bu malzemeyi taşırken bile yeterli ekipman yok, işçi arkadaşlarımız bu malzemeyi vücutlarına temas ettirerek taşımak zorunda kalıyor. Ellerinde, omuzlarında taşımak zorunda kalıyorlar. Özellikle Enjeksiyon olarak basıldığında tüm işçiler tahliye edilmesi lazım, tedbir alınması lazım. Koku ve etkisi gidinceye kadar o alana işçi girmemesi lazım. Ama kesinlikle bunların hiç biri yapılmıyor. Orada çalışan işçilerin etrafında yapılıyor bu işler, yani direk kazaya da meyilli bir ortam yaratılıyor. Kokuyu da içlerine çekiyorlar. En fazla 4 yada 5 yıl içinde kesinlikle ciğerlerinde ve diğer organlarında zarar meydana geliyor ve Meslek Hastalıkları başlıyor zaten. Bunu defalarca arkadaşlarımızda gördük”

İşveren, sorumluluğu madenciye yüklüyor…

İşverenlerin meslek hastalıklarını işçiye yüklediklerini belirten Maden İşçisi, “İşyeri bu meslek hastalıklarına yakalanan arkadaşlarımızı bir şekilde işyerinden uzaklaştırıyor. Ya iş akitlerini fesih ediyor, yada yer üstüne çıkartıp yetersiz maaşla çalıştırmaya çalışıyor. Ve meslek hastalığının sorumluluğunu işçiye yüklemeye çalışıyorlar. Bu kimyasal maddenin kullanımının sonunda meslek hastalığına yakalanan madenci arkadaşlarımıza kendi hatalarından dolayı hasta oldukları söyleniyor.  İşçiler yoğun tempo ve baskı altında çalıştığı için özelikle İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerinin düzenli olarak verilmesi lazım. Ama ilk girişlerde veriliyor. Daha sonrasında verilmiyor. İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi kesinlikle hiçbir iş yerinde sağlanmıyor”

 

10 Maden işçisi nasıl zehirlendi?

Formaldehit fenol köpük kimyasalının madenlerde genel olarak kullanıldığına ve çok ciddi rahatsızlıklara yol açtığını anlatan Maden işçisi, “Kimyasalın nasıl kullanılacağı konusunda kesinlikle eğitim verilmiyor. Verilen işçilerde bu kimyasalı direk kullanan işçi arkadaşlarımıza sadece yılda bir kere veriliyor. Bilemediniz 2-3 yılda bir kullanılıyor. Çalışan arkadaşlarımız bu kimyasalın içeriğiyle ilgili hiçbir bilgiye sahip değil. Verdiği zararları da bilmiyor. Bu kimyasalı kullanan madenci arkadaşlarımızın düzenli olarak sağlık raporu alması lazım, sağlık kontrolü yapılması lazım. İş veren tarafında yapılması gerekiyor. Ama bu yasal uygulama hiçbir işyerinde uygulanmıyor.

10 işçi arkadaşımız bu fermaldahit köpük kullanımı sırasında zehirlendi. Devlet hastanesi yerine bizi özel hastaneye gönderdiler. Meslek hastalıkları uzmanları tarafından bu madde için bilgi vermesi lazım.  Kimyasalı kullanma esnasında burunda ve boğazlarda yanma, nefes alma da zorluk, mide bulantısı, göz yaşarması, kusma, gastrit gibi sorunlar yaşadı arkadaşlarımız

Sen hastalanmışsın diyerek patron direk işten atıyor. Özellikle bu kimyasalın kullanımından sonra işçilerde mide bulantısı, gastrit, baş ağrısı, mide bulantısı, nefes almada güçlük, boğazda yanma, göz yaşarması gibi sorunlar yaşandığına bire bir şahit oldum. Zehirlenen arkadaşlarımızda bu belirtilerin oluştuğunu beyan ettiler” dedi.

Editör: TE Bilisim