Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası TSO Başkanı Metin Demir, bir kafede gazetecilerle bir araya geldi.



Gazetecilerle kahvaltı yapan Demir, ardından ise basın açıklaması yaparak  Zonguldak’la ilgili önemli 3 projeyi açıkladı.



Demir, Kültür Mantarı Yetiştiriciliği olmak üzere Elvanpazarcık Dönüşüm Küçük Sanayi Sitesi ve TSO ile ilgili yapılan projeler hakkında açıklamalarda bulundu.



 



İŞTE DEMİR’İN AÇIKLAMALAR ŞU ŞEKİLDE



Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB)



Üretimde buluşların geliştirilmesine kaynak teşkil eden araştırma-geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik bir düzenleme olarak 6 Temmuz 2001 tarihinde yürürlüğe giren 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile, yüksek teknoloji içeren yatırımlar için özel yatırım alanları oluşturulması hedeflenmiştir.  Zonguldak Teknoloji Geliştirme Bölgesi Bakanlar Kurulunun 11.09.2017 tarih ve 2017/10806 sayılı kararı ile kurulmuştur. Söz konusu karar 30.09.2017 tarih ve30169 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.



Teknoloji Geliştirme Bölgesi Tanımı



Üretimde buluşların geliştirilmesine kaynak teşkil eden araştırma-geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik bir düzenleme olarak 6 Temmuz 2001 tarihinde yürürlüğe giren 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile, yüksek teknoloji içeren yatırımlar için özel yatırım alanları oluşturulması hedeflenmiştir. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren firmalara önemli vergi avantajları sağlanmıştır.



4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'nda, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 'Yüksek/ileri teknoloji kullanan ya da yeni teknolojilere yönelik firmaların, belirli bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkez veya enstitüsünün olanaklarından yararlanarak teknoloji veya yazılım ürettikleri/geliştirdikleri, teknolojik bir buluşu ticari bir ürün, yöntem veya hizmet haline dönüştürmek için faaliyet gösterdikleri ve bu yolla bölgenin kalkınmasına katkıda bulundukları, aynı üniversite, yüksek teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkez veya enstitüsü alanı içinde veya yakınında; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği site veya bu özelliklere sahip teknopark” olarak tanımlanmaktadır.



Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin Amaçları



Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin amacı, ülke sanayinin uluslararası piyasalarda rekabet edebilir duruma gelmesi ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulabilmesi için;



Teknolojik bilgi üretmek,



Üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek,



Ürün kalitesini veya standardını yükseltmek,



Verimliliği artırmak,



Üretim maliyetlerini düşürmek,



Teknolojik bilgiyi ticarileştirmek,



Teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği desteklemek,



Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu   sağlamak,



Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun kararları da dikkate alınarak teknoloji Yoğun alanlarda yatırım olanakları yaratmak,



.Araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkânı yaratmak,



Teknoloji transferine yardımcı olmak ve



Yüksek/ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak teknolojik alt yapıyı sağlamaktır.



Teknoloji geliştirme bölgelerinde yatırım yapmak



Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yer almak isteyen firmalar çalışmakta veya proje geliştirmekte oldukları sektöre göre Yönetici Şirketler ile görüşerek hangi bölgede yer alacaklarını belirleyebileceklerdir. Firmalar her bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin hazırlamış olduğu Bölge İşletme Yönergesi hükümlerine göre başvuru yapar ve faaliyette bulunurlar.



Bölge içinde faaliyete geçen firma, çalıştırdığı Ar-Ge personelini Yönetici Şirketin onayından sonra muafiyetten yararlanmak üzere Maliye Bakanlığına bildirim yapmak zorundadır.



Yönetici Şirket



Anonim şirket olarak kurulan bölgenin yönetimi ve işletmesinden sorumlu şirkettir. Zonguldak Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Şirketi;Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak Valiliği, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası, Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası, Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında kurulmaktadır ”dedi.



Kültür Mantarı hakkında konuşan Demir, “yatırımlarının doğru yönlendirilmesi, kültür mantarı tesislerinin uygun ve verimli şekilde kurulabilmesi, sağlıklı ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilebilmesi, teknoloji seçimi,” gibi hususlarda teknik yardıma ve ön fizibilite hazırlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda, aşağıda belirtilen kapsam ve şartlar dahilinde bir ön fizibilite raporu düzenlenmiştir”dedi



 



 



Editör: TE Bilisim