Zonguldak eski Belediye Başkanı Secaattin Gonca, 2010 yılında CHP’li Belediye Yönetiminin Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Zonguldak Belediyesi arasında yapılan bir protokolle karayolunun tüm sorumluluğunun Zonguldak Belediyesi’ne devredildiğini açıkladı.
Sosyal medya hesabında konuya ilişkin önemli bir hatırlatmada bulunan Eski Başkan Gonca, “Bu levhalar Zonguldak - Kozlu sahil yolunda Kozlu sınırı başlangıç ve bitiş noktasında bulunmaktadır. Bu levhalara göre Zonguldak şehir karayolu geçişleri sorumluluğu Zonguldak belediyesine aittir.
Neden Zonguldak belediyesine aittir.
Karayolu trafik güvenliğinin sağlanması yönünden yolun yapısında yapılacak her türlü çalısmalarda karayollarının bilgisi olmadan herhangi bir çalışma yapılamaz.
Ancak, Kamu hizmetinin bahis konusu olduğu işler için ilgili kamu kurum ve kuruluşu ile yolun yapım ve bakımı ile görevli kuruluş arasında (Karayolları) protokol yapılarak çalışma yapılabilir.
2010 yılında CHP'nin yönetimindeki Zonguldak Belediye Başkanlığı ile Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü arasında Atık su arıtma tesisi borularının karayollarına ait yollardan geçisi için yukarıda bahsettiğim protokolün yapıldığı ve karşılıklı olarak imza altına alındığı bilinmektedir.
Bu protokolle Zonguldak belediyesi karayolları sorumluluğundaki karayolu şehir geçişlerini işletme ve bakım hizmetleri karşılığında devir almıştır.
Protokole göre Zonguldak Belediyesi'nin karayolunda alt ve üst yapılarda meydana gelecek olan bozulmaların Karayolları tekniğine göre trafik güvenliğini de sıkıntıya sokmayacak şekilde bakım ve onarımını yaparak Karayollarına teslim etmeleri gerekirdi.
Yine protokole göre ışıklı trafik lambalarının bakım ve onarımı ile elektrik giderleri Zonguldak Belediyesi tarafından karşılanmaktadır.
Protokolle Devir alınan karayolunda yapılacak olan her türlü çalışmalarda Zonguldak Belediyesi, trafik işaretleri, levhalar, ışıklar ve işaretler gibi karayolu trafik güvenliğini sağlamaya yönelik her türlü tedbiri almalıdır.
Protokolle işletme ve bakım hizmetleri karşılığında Zonguldak belediyesine devredilen karayolu şehir geçişinin mülkiyeti karayollarına aittir .
Bu nedenle Kamuoyunda tartışılan ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının yaşandığı çevre yolunda yapılması gereken üst geçitler yürüyen merdivenli ve asansörlü olarak karayolları tarafından yapılmalıdır.
Üst geçitlerin işletme ve bakım hizmetleri Zonguldak Belediyesi tarafından yapılmalı ve elektrik giderleri de karşılanmalıdır.
2010 yılında karayolları ile işletme ve bakım hizmetleri karşılığında Zonguldak belediyesinin imzaladığı devir protokolü büyük bìr hatadır. Bugün yaşanan sıkıntıların sebebide bu protokoldür.
keşke protokol maddelerine bağlı kalınsaydı.